O Dekorju

Metod Češek je vsestranski umetnik in ustanovitelj blagovne znamke dEKOr. Njegovi literarni prispevki so prevedeni v šest jezikov, njegove pesmi uvrščene v več svetovnih antologij. Je nagrajenec ugledne ameriške haiku revije Modern Haiku.

Čarobnost poetičnega jezika vešče vliva v lesene skulpture, saj je desetletje izkušenj z ljubiteljskim oblikovanjem lesa začrtalo jasno vizijo, ki ji Metod vestno sledi. Vsi izdelki so unikati in v celoti ročno delo. Za svoje delo uporablja izključno slovenski les, najden ob rekah, jezerih in v gozdovih.

Osnovni cilj, ki mu pri izdelovanju unikatnih lesenih skulptur sledi, je, da čim manj posega v naplavljen les, saj na ta način želi lesu poudariti njegovo naravno obliko, lepoto in toplino.

Vsi izdelki so premazani le z naravnimi olji. Blagovna znamka dEKOr temelji na želji prebuditi lepoto naplavljenega (driftwood) in odpadnega lesa in mu z ustreznimi postopki vdahniti novo življenje.

Kaj za vraga pa je zares dEKOr in zakaj naj bi me dEKOrjevi izdelki zanimali?

Ker ti je mar. Ker ti je mar za prostor, v katerem bivaš, ti potratno kapitalistično bitje. Ti šepajoči aristokrat duha!

V zadnjem času Metodu pozornost od besede vse bolj odžira blagovna znamka dEKOr, ki jo prezira z vsem svojim bistvom. Manipulativna prodajna strategija se mu zdi skrajno nesmiselna in nespoštljiva do kupcev. Ampak Azra, glavna kreatorka blagovne znamke dEKOr, pravi, da v teh gnilih kapitalističnih razmerah drugače ne gre. Zato vam mora Metod povedati, kako gnijočemu lesu, nabranem v nemogočih pogojih, kjer je človek že dodobra degradiral in onesnažil čudovito naravo, vdihuje novo življenje. To je vsa umetnost njegovega posla, užitek v igri z naravo.

Moj dragi kupec, ti kapitalistični potratnež, ki si še lahko privoščiš moje izdelke, saj je večina Slovencev že na minimalni plači, in tekmovanje s cenenimi kitajskimi izdelki je res Sizifov posel, naj ti toplina mojih lesenih izdelkov polepša umetniško podhranjenost tvojega ljubega doma.

Kr neki. Get a life!