V sodobnem času vlada prava obsesija z videzom in lepoto naših teles.

Proizvajalci športne prehrane in prehranskih dodatkov so premeteno izkoristili trend in zagotovili slehernemu (u)porabniku, da se v nekaj stavkih seznani z učinki, ne pa tudi z nezaželenimi posledicami tovrstne prehrane na naše zdravje.

Posamezniki so za dodatke k prehrani pripravljeni plačati izjemno visoke zneske. In pozor, govorimo o rekreativnih posameznikih, ne vrhunskih športnikih.

Vsakemu prirastku (volumna mišice, moči, vzdržljivosti) ter izgubi (maščob) pa je odmerjena ustrezna, visoka cena. V denarju in zdravju. Cena pa se še viša sorazmerno z dolžino uporabe preparatov.

Podobna zgodba je s proizvajalci športne opreme, ki nam ponujajo vrhunska športna oblačila in obutev ter najhitrejša kolesa, s katerimi lahko zmagujemo na lokalnih dirkah.

Športni dodatki (ure, merilci srčnega utripa), rekviziti in pripomočki (ravnotežne deske, elastični trakovi) ali dodatki za telo po aktivnosti (kreme, olja). Kupite lahko prav vse, kar uporabljajo najbolj znana imena v svetu športa.

In vsega tega v resnici sploh ne potrebujete.

Proizvajalci nas prepričujejo, da smo lahko vsi Cristiano Ronaldo ali Serena Williams. Ali pa smo med gibanjem tako vsaj videti.

Nisem čisto prepričan.

Organizem – notranje življenje telesa

Normalno aktivni ljudje, ki se prehranjujejo z zdravo, predvsem pa uravnoteženo prehrano, ne potrebujejo dodatnega vnosa beljakovin ali drugih snovi (razen vegani, ki dodatno vnašajo vitamin B12). A je danes vseeno moč v vsakem bolje založenem kiosku kupiti energijske ploščice ali energijske pijače.

Ne podpirajte z nakupi tovrstne prehrane. Pričnite ceniti svoja telesa, saj si zaslužite več!

Naš organizem je eden najpopolnejših sistemov, če zanj skrbimo in upoštevamo vse bistvene elemente zdravega načina življenja. Sem spada, seveda, tudi način prehranjevanja (s ČIM in KAKO se prehranjevati).

Zavedati se moramo, da je naš organizem »magičen«. To pomeni, da je sposoben kljub nepravilnemu prehranjevanju (npr. podhranjenosti s hranilnimi snovmi) vzdržati in na ta način delovati več let, predno pokaže prve znake ranljivosti. Takrat je običajno že (pre)pozno.

Prav tako je sposoben dopuščati desetletja prenajedanja z nezdravo, visokokalorično hrano.

Tudi zaradi izjemnih zmožnosti organizma, tj. dopuščanja oz. zakrivanja nezdravih večletnih negativnih vplivov na naše telo smo ljudje prenehali ceniti svoja telesa.

Prenehali smo ceniti notranje življenje naših teles, zato pa smo na piedestal postavili naša lepa, trenirana telesa. 

Vrnite nam kulturo gibanja!

Podnaslov Vrnite nam kulturo gibanja! je seveda neumnost, prav nihče nam ne more vrniti spoznanja, kaj je najboljše za nas in naše zdravje. To moramo, tako kot vselej, spoznati sami.

Kultura gibanja se je v zadnjih desetletjih s pomočjo medijev in športnih spektaklov iz zdrave rekreacije sprevrgla v diktaturo dokazovanja. Sam jo imenujem rekreativni profesionalizem, ki z zdravim načinom življenja in pozitivnimi vplivi na naše zdravje nima ničesar skupnega.

Naša telesa so sposobna premagovati neverjetne napore in nositi najtežja bremena.

A vendarle je nesmiselno, da svoje telo rekreativci ženejo do skrajnih meja. Čemu bi že tako od številnih delovnih obveznosti in sodobnega hitenja utrujeno telo še dodatno utrujali?

Ker je to ventil, kot pogosto slišim argument?

Večje razdalje, daljše poti

Kadar govorimo o telesni aktivnosti, je zdrava mera gibanja edini in najustreznejši filter, skozi katerega precejamo utrujenost naših teles.

Nikar se prepuščati diktatu sodobnega sveta, ki od vas zahteva več razdalj v življenju. In nikar dokazovati sebi in drugim, da ste zmožni nositi (še) več bremena v življenju.

Večje razdalje lahko pomenijo tudi daljše poti do vaših ciljev. In večje breme lahko pomeni tudi težjo pot navzgor.

Gibanje bi moralo biti predvsem užitek in zadovoljstvo, nikakor pa ne še ena obveznost, nuja ali prostovoljno mučenje. Zaradi ravnega trebuščka.

Posamezniki, ki se za vsako ceno ženejo preko meja svojih telesnih zmožnosti, tega ne počnejo zato, ker bi v tem videli poseben izziv. Pač pa je prekomerna telesna aktivnost (premagovanje velikih razdalj ali premagovanje najtežjih bremen) njihov odgovor na soočanje s pritiski, ki jih ponuja življenje. 

Zato je njihov odgovor, da jim šport predstavlja ventil, saj se niso naučili v polnosti ravnati in živeti s pestrimi (ne)zgodami življenja.

Sledijo novodobni maksimi »strong is the new sexy«, vse upe pa polagajo v še en imperativ novodobnega sveta – iskanju večne mladosti.

Svojemu telesu preprosto ne privoščijo počitka.

Za vas smo pripravi recept za zdrave, veganske proteine, ki jih enostavno pripravite v domači kuhinji. Hitro, poceni in preprosto.

Priporočena dnevna aktivnost

Zdrava telesna aktivnost, ki jo zagovarjamo na Extraveganzi, je različnih oblik in priložnosti, lahko se je lotevate doma ali še bolje v naravi, je brezmejna lahkota giba, ki ne potrebuje razloga za aktivnost.

A vendarle ima izjemne in dolgoročne koristi na naše zdravje.

In ne samo na naše zdravje in imunski sistem telesa. Predvsem počutje, svežina in volja za vsakodnevne naloge in izzive so opazno izboljšani. Zdrava telesna aktivnost je osnova tudi za uspešno intelektualno in kreativno reševanje problemov.

Skupaj z meditacijo in jogo je eden od temeljev za sproščanje fizičnih in umskih napetosti, ki bremenijo sodobnega človeka.

Priporočena dnevna aktivnost je do ene ure na dan. In nikar se že takoj ne pričnite prepričevati in tolažiti, da nimate ene ure na dan.

V do eno uro priporočene dnevne aktivnosti namreč štejejo tudi vse aktivnosti, ki jih lahko vključite v vaše vsakodnevne opravke:

 1. Če je le mogoče, se v službo peljite s kolesom, rolerji, skirojem ali se odpravite peš.
 2. Uporabljajte stopnice, ne dvigal.
 3. V trgovino se odpravite peš.
 4. Če vaše delo zahteva večurno sedenje, vstanite, se pretegnite, naredite počep, dva ali deset.
 5. 10-15 minut po kosilu si vzemite čas za kratek sprehod.
 6. Plešite, kadarkoli in kjerkoli lahko, ne menite se preveč za ljudi.
 7. Smejte se, na ves glas, tudi trebušne mišice potrebujejo vadbo.

Trikrat ali štirikrat tedensko oz. po občutku pa lahko svojemu telesu privoščite malo resnejši napor. A pri tem nikar ne pretiravajte. Če ste od delovnih obveznosti preutrujeni, potem je zagotovo pomembneje, da se najprej dobro spočijete.

Ko se lotevate športnih aktivnosti je potrebno vedeti sledeče. Za vaše telo je pomembna tako aerobna kot anaerobna aktivnost oz. kombinacija obeh.

Aerobna in anaerobna aktivnost – kaj to pomeni?

Imeni aeroben in anaeroben izhajata iz energijskih procesov, ki potekajo v organizmu. Večina športov oz. vadb bolj ali manj zahteva delovanje kombinacije obeh procesov.

Na tem mestu bom res zelo na kratko opisal razlike v energijskih procesih, saj se bomo raje osredotočili na naloge in priporočila za omenjene aktivnosti.

Aerobna aktivnost

Tip vadbe, ki za svoje delovanje porablja kisik. V aeroben tip vadbe lahko tako štejemo vse aktivnosti, ki trajajo dalj časa, saj potekajo ob relativno nizki intenzivnosti, ob nižji frekvenci srčnega utripa.

Nekaj primerov aerobnih vadb:

 1. (hitra) hoja, (dolgotrajen) tek, kolesarjenje
 2. planinarjenje in vzponi na gore
 3. plavanje

Anaerobna aktivnost

Tip vadbe, ki za svoje delovanje uporablja 2 energijska procesa. Prvi je razgradnja ATP in CP (kreatin fosfat) v mišicah, kar zagotavlja do 10 sekund najvišje intenzivnosti. Drugi je proces glikolize, ki telesu zagotavlja med 60 in 90 sekund visoko intenzivnih gibanj.

Nekaj primerov anaerobnih vadb:

 1. šprint
 2. dviganje težkih bremen (lastnega telesa, uteži) z le nekaj ponovitvami
 3. poskoki

Pomembno, preden se lotite vadbe!

Osnovno poslanstvo Extraveganze je ozaveščati o zdravem in sočutnem življenjskem slogu. Zato vam poleg načina in vrste prehranjevanja, ter nujne meditativne vadbe in/ali joge, priporočamo najnaravnejšo gibalno aktivnost, ki bo imela največje učinke na vaše zdravje, gibljivost ter mišično funkcionalnost.

To pa ne pomeni slepo sledenje predpisanemu vadbenemu programu (kdor želi, je to tudi ena od možnosti), pač pa aktivno gibanje v naravi, kjer lahko povsem poljubno izkoriščate neštete možnosti za vadbo (po svojih motoričnih sposobnostih/zmožnostih), ki nam jih ponuja narava.

Preverite tudi enostaven recept za zdrave energijske gele, iz samo 3 sestavin, ki jih pripravite v samo nekaj minutah. 

Funkcionalna vadba

Najprej povejmo, da je aerobna vadba osnova za vse nadaljnje športne vadbe. Pomeni temeljni in najpomembnejši korak h gradnji specifične telesne priprave.

Naj še enkrat poudarim, da na Extraveganzi ne zagovarjamo vadbe za doseganje »lepotnega ideala telesa«, ki je družbeni konstrukt, temveč sta naše najpomembnejše merilo zdravje in funkcionalnost vadbe, ter njeni dolgoročni, pozitivni učinki na kvaliteto življenja posameznika.

Ena od velikih prednosti funkcionalne vadbe je njen vpliv na celotno gibalno strukturo telesa. To pomeni, da vadba izboljša tako motorične (moč, hitrost, gibljivost, koordinacija, ravnotežje, preciznost) kot funkcionalne sposobnosti (vzdržljivost) posameznika. Na Extraveganzi smo že objavili obširno predstavitev funkcionalne vadbe, z vsemi vajami in variacijami vaj, ki jih potrebujete za trening. 

V tem kontekstu sta zelo pomembni tudi mobilnost in stabilnost, na podlagi katerih se lahko oblikuje program funkcionalnega treninga. Mobilnost namreč ni gibljivost, [i] kot se pogosto napak razume, pač pa mobilnost omogoča prosto premikanje sklepa v celotni amplitudi giba. Stabilnost pa nam omogoča nadzor nad telesom med gibanjem, kar je še posebej pomembno pri hitrih oz. eksplozivnih kompleksnih gibanjih, kjer je gibanje telesa pod stalnim pritiskom.

Funkcionalna vadba je izjemno pomembna vadba zato, ker izboljša medmišično in znotraj-mišično koordinacijo/usklajenost in funkcionalnost gibanja našega telesa.

Ali drugače: z omenjeno vadbo boste lahko telo oblikovali še bolj učinkovito, kot to lahko storite na fitnes napravah, predvsem pa boste svojemu telesu zagotovili največ spodbud za optimalen motoričen razvoj.

Še nekaj prednosti funkcionalne vadbe:

 1. vključuje in razvija stabilizatorje trupa,
 2. omogoča gibanje v vseh smereh, kar povečuje stabilnost sklepov,
 3. vključuje gibanja, ki jih izvajamo vsakodnevno,
 4. primerna je za vse ravni pripravljenosti (začetnike ali izkušene posameznike),
 5. vključevanje večjega števila mišic pomeni porabo več energije (tj. več kalorij).

Pomembno je tudi omeniti, da starost prinaša upad mišične mase. Ne glede na našo aktivnost se mišična masa počasi manjša. Zato je zlasti v starosti pomembno, da izvajamo tudi vaje za moč. In pri tem, seveda, ne pretiravamo, še posebej pa je pomembno upoštevati športno in zdravstveno anamnezo posameznika.

A dobra novica je, da lahko upad mišične mase pripišemo tudi zmanjšani rabi mišic, in ne izključno posledicam staranja. Kar pomeni, da lahko aktivno sodelujete tudi pri kvaliteti giba(nja) v starosti.

Vaje za moč so izjemno pomembne tudi z vidika kosti oz. kostne mase, saj z njimi ohranjamo kostno gostoto. Z natezanjem, tlačenjem in upogibanjem postajajo kosti trdnejše in močnejše. Kar je še posebej pomembno za posameznice/ke s težavami z osteoporozo.

Kje lahko izvajate vadbo?

Funkcionalno vadbo lahko brez težav izvajate tudi doma, če le imate nekoliko več prostora. Zato izgovori v slogu »danes se mi pa ne ljubi voziti na trening«, ne pridejo v poštev. Naj bo pričetek vadbe postopen, kar pomeni, da v začetnih mesecih vaje izvajajte le z lastno težo.

Šele kasneje pa lahko, če želite, počasi vključite tudi dodatna bremena. Ali drugače: najprej morate osvojiti in obvladati osnovne vaje (gibalne vzorce), šele nato se lotevajte motorično zahtevnejših in kompleksnejših vaj in gibanj.

Posebej pa priporočamo, da izkoristite vsak trenutek za vadbo na prostem, če je to le mogoče, saj objem narave še dodatno blagodejno vpliva na splošno počutje in stimulira imunski sistem telesa.

Če imate občutek, da se vam neko popoldne res ne ljubi nikamor, si vzemite prosto popoldne in se veselite življenja brez slabe vesti! Če pa se tako dobro poznate, da veste, da boste to izkoriščali, pa si omislite družbo, s katero se boste spodbujali pri gibanju in bili v oporo tudi v trenutkih lenobe.

Gibanje naj bo predvsem veselje in radost v naporu, če ste ob tem še v imenitni družbi, ste naredili več kot dovolj za svoj organizem in svoje dobro počutje.

Vnos hranilnih snovi med/po aktivnosti

Narediti več kot dovolj za svoj organizem pa tudi pomeni, da po aktivnosti zaužijete zdrav, polnovreden obrok. Med vadbo telo porablja energijo, zato jo je potrebno nadomestiti s hrano, ki je osnovni in najpomembnejši element pri gradnji celic našega telesa.

Na Extraveganzi smo samo za vas objavili članka o zdravih, doma pripravljenih energijskih gelih, ki jih zaužijete že med samo vadbo (v poštev pride za tiste, katerih aktivnost traja dlje časa – tekači dolgoprogaši, kolesarji, hribolazci …), ter o zdravih, doma pripravljenih veganskih proteinih, ki jih zaužijete neposredno po vadbi.

Omenjena članka v osnovi nista namenjena posameznikom, ki verjamejo, da lahko premagajo življenje in premaknejo goro.

V kolikor ste si v življenju zadali osvojiti (ne)mogočo misijo glede na vaše sposobnosti ter predvsem življenjski smoter (!), in torej verjamete, da morate za vsako ceno osvojiti cilj, premagati sebe in predvsem dokazati drugim, kaj zmorete, potem prekinite z branjem.

V tem primeru potrebujete v prvi vrsti drugačne nasvete. In predvsem pravi, sistematični trening. Veliko treninga.

Članka o vnosu hranilnih snovi v vaše telo med ali po aktivnosti, ki ju najdete na zgornji povezavi, sta namenjena zlasti tistim aktivnim ljudem in rekreativcem, ki jim gibanje predstavlja enega od 5 stebrov zdravega načina življenja. (Več o tem v drugih prispevkih.)

Vrednost življenja

Pri vadbi ni najpomembnejše to, kako boste videti v ogledalu, pač pa učinki na ZDRAVJE, ki vam ga vadba/gibanje prinašata. Pomembnejše od tega, kako ste videti v ogledalu, pa je tudi to, kaj imate v glavi.

Življenje vas ne bo presojalo po tem, koliko kg mišic ste pridobili ali koliko km ste pretekli, pač pa po tem, kaj ste svojemu življenju dali.

Ali ste življenju dali vrednost in vsebino ali pa le udarec v trebuh, je pač velika razlika.

[i] Gibljivost se nanaša na dolžino mišice.