fitnes pripomočki

Različne žoge

1o. Medicinska žoga

Za razliko od preteklosti ponujajo danes proizvajalci športne opreme zelo različne modele medicinskih žog, ki se lahko razlikujejo po velikosti, teži, obliki in materialu. Prav vsak lahko najde primerno »medicinko« za svoje sposobnosti, saj so na voljo za še tako (ne)pripravljene posameznike/-co.

Medicinske žoge lahko mečete, lovite, odbijate, prenašate sem ter tja po prostoru, lahko si jih podajate z ene roko na drugo, ali pa jih zgolj držite in z njimi izvajate različne vaje. Odličen vadbeni pripomoček za razvoj moči in eksplozivnosti pa tudi vzdržljivosti, saj primerno zastavljena in odmerjena vadba omogoča razvoj tudi te funkcionalne sposobnosti posameznika.

Pomembno je, da izberete dovolj težko žogo, ki vam bo omogočala napredek in nudila dovoljšen napor, hkrati pa naj žoga ne bo pretežka, saj morate vsak gib med vajo nadzorovati. Nadzor nad žogo bo zagotavljal pravilno izvedbo vaje in zmanjšal možnost poškodbe.

11. Švicarska žoga in pol žoga (BOSU)

Švicarska žoga je fitnes pripomoček, ki je zelo uporaben v rehabilitaciji, kot tudi v procesu treninga. Fizioterapevti švicarsko žogo uporabljajo za izboljšanje motoričnih sposobnosti rekonvalescentov (moč, gibljivost, koordinacija, ravnotežje …), tudi v procesu treninga pa je lahko učinkovit pripomoček za razvoj moči, ravnotežja, stabilizacije trupa, gibljivosti in propriocepcije.

Ker švicarska žoga izboljša stabilnost vašega telesa, to vpliva na izboljšanje (motoričnih) sposobnosti telesa: koordinacijo, moč, hitrost in agilnost. Čeprav na prvi pogled mogoče ne izgleda tako, pa švicarska žoga ponuja zelo raznolike vaje, ki bodo zelo obogatile vašo vadbo.

Izbirate lahko med različnimi velikostmi švicarske žoge, velikost pa običajno najustreznejše izberete s pomočjo vaše telesne višine. Švicarska žoga je odličen pripomoček tudi za sedenje, saj poskrbi za aktivacijo tistih mišic, ki so vključene pri vzdrževanju pravilne (pokončne) drže in ravnotežja.

Želite bolje spoznati funkcionalno vadbo? Preverite različne vaje in kako jih pravilno izvajati za maksimalne koristi za vaše zdravje in telo.

12. Reakcijska žogica

Pri vadbi je zelo pomembno, da telesu ponudimo različne tipe vadb. Moč je osnovna in ključna gibalna sposobnost, ki jo mnogi povezujejo zgolj z velikimi, močnimi mišicami, manj pa z eksplozivnostjo, ki je vidik mišičja oz. vrsta moči.

Reakcijska žogica ponuja odličen trening prav te vrste moči: eksplozivnosti, hitrega odzivanja in zmožnosti obvladovanja hitrih sprememb smeri, s tem pa tudi krajšanja odzivnega časa. To nam pomaga pri izboljšanju agilnosti in koordinacije.

Reakcijska žogica je nepravilne organske oblike, narejena iz gume, kar povečuje njeno odbojnost, dinamičnost in nepredvidljivost odboja. Odličen pripomoček, ki zahteva posebno pozornost pri ogrevanju: splošno ogrevanje celega telesa in specifično ogrevanje v treningu aktivnih mišic.

fitnes pripomočki

Razno

13. Mini bradlja ali fitnes paralele (parallel bars ali parallettes)

Med tistimi, ki se ukvarjajo s kalisteničnim treningom, so fitnes paralele nepogrešljiv pripomoček. Na sliki zgoraj so moje v leseni izvedbi s kovinsko podporo, lahko pa so narejene povsem iz lesa ali kovine. S tem fitnes pripomočkom lahko trenirate kjer koli, saj ne potrebujete veliko prostora, paralele pa so lahke za prenašanje in praktične za transport, saj ne zavzamejo preveč prostora. Nekoliko nepraktične za transport so le visoke fitnes paralele.

Mini bradlja ali fitnes paralele omogočajo zelo raznolik trening predvsem zgornjega dela telesa. Razvijajo moč rok in trupa, pripomorejo pa tudi k vzdržljivosti, stabilnosti in ravnotežju. Z njimi lahko izvajate klasične sklece in mnogotere različice, lahko jih uporabite za vaje v stoji, nastavljivost širine prijema paralel omogoča izvajanje dipsov, izjemno učinkovito pa lahko izvajate različne težavnostne kombinacije L-sita, s katerim krepite trebušne mišice.

Super pripomoček za vse, ki se ne bojijo izziva in želijo preizkušati svoje sposobnosti.

14. Vadbene sani

Vadbene sani so zelo učinkovit pripomoček ne samo za krepitev mišic nog, pač pa tudi mišic rok, hrbta in trupa. Poznamo več vrst vadbenih sani, vsem pa je skupno, da na vadbene sani dodamo dodatno breme (uteži), da povečamo težavnost vleke ali potiska.

Vadbene sani so pripomoček, na katerem lahko učinkovito izvajate visoko intenzivne treninge, povečujete eksplozivnost, moč, hitrost, in vzdržljivost v moči. So učinkovit pripomoček za izboljšanje tako splošne kot specifične telesne pripravljenosti

Vadbene sani omogočajo različne vrste treninga (odvisno tudi od vrste vadbenih sani) in niso zahtevne za uporabo, saj od vas ne zahtevajo kompleksih gibalnih vzorcev. Le poznavanje osnove tehnike in že ste pripravljeni na vadbo.

Preverite, s katerimi vajami iz funkcionalne vadbe lahko nadomestite različne fitnes naprave. Odkrijte 10 fitnes naprav in vaj, ki jih ne smete uporabljati.

15. Utežna krogla kettlebell

Odličen fitnes pripomoček, ki izhaja iz nekdanje Sovjetske zveze, je danes nepogrešljiv pri vadbah v dvoranah, fitnes centrih ali na prostem. Različno težki kettlebelli ponujajo vsakomur možnost, da poprime za pripomoček in brez izgovora prične z vadbo.

Kettlebell omogoča zelo raznolike vaje za celotno telo, z njimi krepimo moč zgornjega in spodnjega dela telesa ter trupa. Vadbo s kettlebelli ponujajo v mnogih vadbenih centrih po Sloveniji, kjer se lahko pridružite skupini pod vodstvom izkušenega trenerja. Vaje običajno izvajate v določenih časovnih intervalih, tempo in premori so vnaprej določeni.

Najpomembneje je, da se naučite varnega rokovanja s kettlebellom in pravilnega gibanja (izvajanja vaj), s katerimi boste dosegli želene rezultate.

16. Kladivo ali macola

Kladiva so še en klasičen pripomoček CrossFit funkcionalne vadbe, razvijajo pa predvsem moč mišic rok, prijema in mišic trupa. Danes proizvajalci ponujajo kladiva različnih oblik, teže in materialov, zato lahko z njihovo uporabo (npr. Core Hammer) razvijate tudi druge mišične skupine (prsne mišice ali mišice nog) in sposobnost (npr. ravnotežje).

Vadba s kladivom (z macolo) razvija vašo moč, koordinacijo in kinestetično zavedanje vključenih mišic in kontrolo. Seveda pa je odvisno, na kakšen način izvajate vadbo in s kakšnim kladivom (z velikim ali z dvema malima).

Vadba s kladivom omogoča učinkovit razvoj moči in vzdržljivosti (v moči), je intenzivna vadba, predvsem pa jo lahko prilagajate svojim sposobnostim.

17. Drsniki ali drsne podloge

Vadba na drsnih podlogah ali z drsniki omogoča zelo raznolike vaje za celotno telo. Drsnike imenujejo tudi »core sliders«, kar v prostem prevodu pomeni, da so zelo primerni za vaje, ki razvijajo moč trupa oz. jedra. So odlična popestritev monotonih treningov in primeren rekvizit za samostojen trening.

Drsniki omogočajo učinkovite kardio vaje, s katerimi boste povečali vzdržljivost telesa, pokurili odvečne kalorije in okrepili (stabilizacijske) mišice celotnega telesa.

Še ena velika prednost drsnikov je ta, da jih lahko uporabljate kjer koli, tudi na potovanju, saj praktično ne zavzamejo prostora, so izjemno poceni, z malce iznajdljivosti pri vajah pa boste z njimi povsem korektno zadovoljili potrebo telesa po dnevnem odmerku gibanja.

18. Ravnotežna deska ali ravnotežni disk

Zelo pomembno je, da je naš gibalni vzorec pri vadbah raznolik. Običajno največ pozornosti namenjamo kardio treningu ali treningu moči, pozabljamo pa na pomembnost vaj za ravnotežje in koordinacijo.

Obe omenjeni lastnosti pa sta lahko zelo pomembni zlasti z vidika preventive, saj naše sklepe pripravita na boljše obvladovanje telesa v nepredvidljivih situacijah.

Poznamo sicer več vrst ravnotežnih desk, ki se razlikujejo po zahtevnosti oz. težavnosti izvajanja vaj, zato so deske primerne za rehabilitacijo po poškodbah, za trening rekreativnih ali vrhunskih športnikov. Vsem ravnotežnim deskam pa je skupno, da zagotavljajo razvoj gibalnih in motoričnih sposobnosti.

Z vajami na ravnotežni deski lahko poskrbite za odlično preventivo in zagotovite stabilnost gležnja, da se bo vaše telo sposobno v najboljši meri odzivati na nenadne spremembe (neraven teren, ob padcih, zdrsih …). Ravnotežna deska ponuja številne možnosti, odvisno od vaše iznajdljivosti pri treningu. Lahko jo denimo uporabite tudi kot pripomoček pri naprednem izvajanju sklec, kjer bodo mišice rok in trupa zaradi nestabilne površine še dodatno izzvane.

Tako kot pri vseh funkcionalnih vajah, pa bo trening na ravnotežni deski še dodatno poskrbel za aktivacijo mišic trupa oz. t. i. jedra (core), saj se pri rušenju ravnotežja naše telo odzove naravno z aktivacijo mišic, ki mu pomagajo vzpostaviti in ohranjati telesno držo.

19. Elastike, trakovi in raztezniki

Elastike in podobni fitnes pripomočki so odlična izbira iz več razlogov. Lahko jih uporabljate pri ogrevanju, v glavni vadbeni enoti, po treningu za raztezanje ali pri rehabilitaciji. Uporaba elastik, trakov in razteznikov je zelo raznolika, možnosti vaj pa je ogromno.

Omenjeni pripomočki so razlikujejo po dolžini, širini in debelini, najpomembnejše razlike pa ponuja različna razteznost oz. upornost materiala. To pomeni, kolikšno silo potrebujete, da pripomoček raztegnete. Prav zato so vsestransko uporabni, primerni tako za začetnike kot tudi za rekreativne in vrhunske športnike.

Ker se elastike in trakovi med izvajanjem vaje aktivno upirajo raztegu, so primerne za vadbo zgornjega ali spodnjega dela telesa, zelo učinkoviti pa so tudi pri vadbi za mišice trupa. Ženske jih še posebej rade uporabljajo kot pripomoček pri vadbi za zadnjico, saj so izjemno učinkoviti in uporabni za vse vrste vaj.

Čeprav se zagrizeni fitneserji ne bodo strinjali in se trakovom celo odkrito posmehujejo, pa so elastike in trakovi lahko zelo v pomoč pri mnogih vajah – kot samostojen pripomoček pri kalisteničnih vajah ali kot dodatni oz. pomožni pripomoček. Sam jih med drugim uporabljam pri vaji na drogu (pull up), kjer so učinkovito sredstvo, kako mišice še dodatno utruditi, saj utrujenim mišicam nudijo sunek opore za izvajanje dodatnih ponovitev.

Viri

26 Slider Exercises | Full Body and Core Training, Redefining Strength, You Tube, 26. julij 2019, https://www.youtube.com/watch?v=KiQ3fnYYMPg.

20 Exercises You Can Do w/ The Core Hammer, MostFit Functional Fitness Exercises, You Tube, 7. april 2017, https://www.youtube.com/watch?v=g4zSl3ozi-Q.

Sledgehammer workout – Burn Fat & Build Muscle, Gabudizator Conditioning, You Tube, 19. junij 2017, https://youtu.be/fatkkmx_bXE?t=92.

THE 25 BEST TRX EXERCISES!, Alex Crockford, You Tube, 11. januar 2018, https://www.youtube.com/watch?v=HHHw3tjEho0.

Why You Should Use Rings For Your Workout, Calisthenicmovement, You Tube, 30. julij 2015, https://www.youtube.com/watch?v=7AhIZkvQCwk.

Sled Exercises – 16 Sled Workout Moves and Sled Alternatives, Redefining Strength, You Tube, 28. januar 2015, https://www.youtube.com/watch?v=CUwOeSr1tVg.

16 Balance Board Exercises for a Balance Board Workout – Revolution FIT, Redefining Strength, You Tube, 8. april 2017, https://www.youtube.com/watch?v=6ZIw4q4yT2s.

45 Epic Battle Ropes Exercises You MUST Try – Renton Gym, Luka Hočevar, You Tube, 12. september 2015, https://www.youtube.com/watch?v=cNXP3XnS60s.

40 Best MedBall & SlamBall Exercises to spice up your Bootcamp & Fitness Training Program, Jeffrey Beijen, You Tube, 17. november 2017, https://www.youtube.com/watch?v=E4-ZH1P5OM8.

17 Upper Body Kettlebell Exercises, Redefining Strength, You Tube, 17. februar 2017, https://www.youtube.com/watch?v=1a2DZs8Y5hw.

22 Kettlebell Leg Exercises, Redefining Strength, You Tube, 6. januar 2017, https://www.youtube.com/watch?v=QiuurOktD6o.

19 Kettlebell Core Workout Exercises, Redefining Strength, You Tube, 11. december 2016, https://www.youtube.com/watch?v=409bjxFQyac.

25 Kettlebell Exercises – And 5 Kettlebell Workouts, Redefining Strength, You Tube, 1. april 2016, https://www.youtube.com/watch?v=SaytUGW3BH0.

21 Jump Rope Variations, Redefining Strength, You Tube, 23. april 2016, https://www.youtube.com/watch?v=Hlj7qBqY8ts.

14 Stability Ball Exercises, Redefining Strength, You Tube, 18. november 2017, https://www.youtube.com/watch?v=TEeSGp7D8vA.

The best 21 glute exercises using only resistance bands, Redefining Strength, You Tube, 28. september 2018, https://www.youtube.com/watch?v=qFF7AIlpNxo.

26 Mini Band Glute Exercises, Redefining Strength, You Tube, 22. september 2017, https://www.youtube.com/watch?v=FcKExejUP4U.

17 Resistance Band Core Exercises, Redefining Strength, You Tube, 31. januar 2020, https://www.youtube.com/watch?v=gcXhImYKQ_c.

64 SANDBAG EXERCISES AND THE MUSCLES THEY TARGET, Fit Gent, You Tube, 21. avgust 2018, https://www.youtube.com/watch?v=BdB68McmsVo.

ROPE CLIMB VARIATIONS & EXERCISES, Pavle Djurdjevic, You Tube, 3. december 2016, https://www.youtube.com/watch?v=5_TY1IHvmKc.

Reaction Ball, Netshoes, You Tube, 30. julij 2013, https://www.youtube.com/watch?v=CrYbby3zDrc.

36 BEST Parallettes Exercises For All Levels, Pullup & Dip, You Tube, 27. maj 2018, https://www.youtube.com/watch?v=0xfCfnBpcCQ.

8 EASY TRICKS YOU SHOULD TRY ON A SLACKLINE, Flying Angels Xtreme, You Tube, 18. september 2019, https://www.youtube.com/watch?v=TjE24oGsyrg.